15 jaar ! / by Steven Massart

Precies 15 jaar geleden zette ik de stap naar een zelfstandige zaak. Eerst met schuchtere stapjes in bijberoep, al snel als fulltime zelfstandig fotograaf. 

Een makkelijke beslissing is de stap richting het onbekende zeker niet. Geen zekerheid voor de toekomst, geen vangnet als het mis gaat, noch enige garantie op succes.

Maar als het kriebelt ... dan moet je de stap durven zetten zeker ?! Plannen maken, nadenken over de aanpak. Met groot vertrouwen, vestigingsattest (toen moest dat nog als fotograaf) en klamme handen ging het richting Leuven om alles officieel te maken. Het bedrijfje "Steven Massart - Fotografie" was er !

Nu 15 jaar later kijk ik terug op een boeiend parcours over bergen en dalen, door regen en zonneschijn, met mooie uitzichten en via verraderlijke smalle paadjes langs diepe kloven ... . Omschrijvingen die mooi passen bij de 2 dingen die ik het liefst van alles doe : de wereld intrekken op weg naar mooie projecten in / en mooie omgevingen. Architectuur en landschap, mijn dada's.

Wat ben ik blij dat ik een jaar of 8 geleden in het gezelschap van mijn vrouw en architect Peter Van Impe (toen gewoon een goede kennis, nu vriend / klant / klankbord / reisgezel / ... ) aan een tafeltje terecht ben gekomen. "Steven wil verder gaan in architectuur maar zou wat er toch wat meer over willen / moeten weten. Zou het wat zijn om als vrije student terug naar de schoolbanken te trekken ?"

Studeren? Ik??? Tussen de schoolbanken en mezelf heeft het nooit echt geklikt dus dat was een idee dat me zeker en vast niet aantrok. Ik wilde mij wel meer verdiepen in architectuur maar daarom toch niet direct als student.

Gelukkig kwam toen de suggestie van Peter dat architecten veel op reis gaan. En dat het veel boeiender was om te ervaren hoe architecten met architectuur omgaan dan de theorie erachter te kennen. Zo gezegd, zo gedaan zat ik enkele maanden later op een bus richting Zwitserland in het gezelschap van een paar docenten en heel veel studenten van de architectuuropleiding van de universiteit in Leuven. En zo zouden er nog heel wat reizen volgen; Zwitserland, Oslo, Bordeaux, Portugal, ... samen met het Limburgse Architectuurwijzer of met de studenten van Leuven.

Vele gesprekken, trips en reportages later, ben ik op een punt gekomen waarop ik me zo goed als volledig focus op fotografie van het bouwproces in verschillende fases van afwerking en gebruik.

De rode draad in het hele verhaal is altijd de wil geweest om te groeien, steeds beter te worden in wat ik doe, de lat altijd hoger te leggen voor mezelf. Een QEP-label in 2012, 5 jaar later een MASTER QEP-label zijn slechts tussenstappen in een professionele weg die nog lang niet uitgelopen is.

Met volle goesting blijf ik er tegenaan gaan. De bron van nieuwe creatieve ideeën is nog lang niet opgedroogd. De dankbaarheid voor het vertrouwen dat ik krijg van mijn klanten, is groter dan ooit want het is dankzij jullie dat dit mogelijk is.

Daarvoor ook een welgemeende DANK U WEL ! aan allen die me op dit boeiende parcours gezelschap houden ! Dank u wel familie en vrienden, collega's voor hun openheid en het delen van hun kennis, klanten voor hun vertrouwen. Maar bovenal dank je wel Iris om me al 15 jaar de vrijheid te gunnen om dit te kunnen doen.

Op naar de volgende 15 jaar ! Op naar nieuwe uitdagingen !